Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
. .

 

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του εξαμήνου της Γερμανικής Προεδρίας, προσεκλήθησαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου υπό την προεδρία του Νίκου Σηφουνάκη, ο Γερμανός Υπουργός Παιδείας και Μέσων Ενημέρωσης κ. Neumann καθώς και ο Υπουργός  για την οικογένεια, τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες και τη νεολαία κ. Kues. Οι δύο Γερμανοί Υπουργοί προέβησαν σε έναν απολογισμό του έργου της γερμανικής προεδρίας στους τομείς αρμοδιότητάς τους. 

Ο κ. Neumann αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη νέα ''Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας'' (Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα), η οποία αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα που απασχόλησαν τη γερμανική προεδρία. Ο κ. Neumann ευχαρίστησε τον κ. Σηφουνάκη για την αγαστή συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου που είχε ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί οριστική συμφωνία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η νέα οδηγία θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον οπτικοακουστικό τομέα, με μία σειρά από ρυθμίσεις που προωθούν την πολυφωνία και την πολιτιστική πολυμορφία, την προστασία των ανηλίκων, την ευκολότερη πρόσβαση στις τηλεοπτικές υπηρεσίες των ατόμων με οπτική και ακουστική αναπηρία, κα. Όπως ανέφερε ο Νίκος Σηφουνάκης, υπήρξε συναίνεση μεταξύ όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα σημαντικά αυτά θέματα, όχι όμως και για τις διατάξεις της οδηγίας που θέτουν ελαστικότερους κανόνες για την τηλεοπτική διαφήμιση.   
Ο Υπουργός κ. Kues αναφέρθηκε στα θέματα που απασχολούν σήμερα τη νεολαία στην Ευρώπη και κυρίως στο νέο πρόγραμμα Νεολαία σε δράση (2007-2013) το οποίο ετέθη σε ισχύ κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας. Ο Νίκος Σηφουνάκης αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος αυτού το οποίο προωθεί την κινητικότητα των νέων δίνοντας τους μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να εργαστούν εθελοντικά σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Ανέφερε ωστόσο ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι άνθρωποι στην Ευρώπη εξ αιτίας της ανεργίας και της επαγγελματικής ανασφάλειας είναι οξύτερα παρά ποτέ. Όπως τόνισε, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία θα πρέπει να στοχεύσει όχι μόνο στη διευκόλυνση της κινητικότητας των νέων ανθρώπων, αλλά και στην εξάλειψη της ανεργίας, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι.